X
Contact!

Voor vragen bel
085-7604390 of mail naar
info@erfontwikkelaar.nl

Van varkensstal naar kinderopvang in Hardenberg

Kinderdagopvang Het Kalfje is een begrip in Hardenberg. Het is een agrarische opvang voor 44 kinderen in een voormalige varkensstal en in het achterhuis van de boerderij. De familie Timmerman heeft tevens een melkveehouderij, dat zich op hetzelfde erf bevindt. De kinderen krijgen daarmee van jongs af aan mee hoe producten als melk geproduceerd worden.

De uitdaging waarmee de familie Timmerman bij mij kwam was om het erf modern in te richten, waarbij we rekening houden met de verschillende wensen. Er moet ruimte zijn om te spelen, de boerderij moet veilig kunnen worden bezocht en er moet een logische route zijn voor het brengen en halen van de kinderen. Ook zijn er extra bomen en singels aangeplant waarmee het geheel goed in het landschap past.

Dit project is een mooi voorbeeld waarbij het agrarische bedrijf blijft bestaan én er een serieuze tweede tak ontstaat. Aangezien de boerderij een plek is waar steeds minder mensen opgroeien (of er recent komen) is het goed voor de ontwikkeling van algemene kennis van de kinderen. De agrarische sector zal hierdoor ook meer draagvlak krijgen.

Bekijk de website van Het Kalfje

Theehuis op oud erf in Radewijk

Toen de melkkoeien verkocht waren en de boerderij langzaam afgebouwd werd, werd het stil op het erf van Gerrit-Jan en Rezina in Radewijk. De prachtige plek, de passie voor brocante en de wens om mensen mee te laten genieten van hun mooie erf maakte dat in 2014 een oude schuur werd gesloopt en vervangen door een nieuw theehuis. Dit theehuis wordt gebruikt voor vergaderingen, bijeenkomsten, lunches en feestjes. De deel is ingericht met brocante. Veel voorbijgangers snuffelen graag even tussen de oude spulletjes.

Brocante in het achterhuis

Met de bouw is ook het erf opgeknapt. Een karakteristieke schuur is voorzien van een nieuw dak en van nieuwe planken rondom. De boerderij en het theehuis vormen samen een waardevol ensemble. Enkele keren per jaar wordt er een evenement op het erf georganiseerd. Daarbij is er de mogelijkheid om wandelingen te maken door het prachtige essenlandschap. Omdat het onderhoud van de vele houtwallen, bomenrijen en de kikkerpoel veel werk kost hebben Gerrit-Jan en Rezina gekozen om deel te nemen aan Groene en Blauwe Diensten. Hiermee krijgen ze voor 21 jaar een vergoeding om het waardevolle landschap te onderhouden.

Binnen dit project heb ik geholpen met het zoeken naar een goede invulling van hun schuren, een passende inrichting van hun erf en de mogelijkheid om deel te nemen aan de Groene en Blauwe Diensten. Een mooi project!

Bekijk de website van Erve Ramaker

Sporten op een voormalig boerenerf Westerhaar

De familie Berkhof uit Westerhaar had oorspronkelijk een kwekerij, een veehouderij en was actief in akkerbouw. Enkele jaren geleden werden er al plannen ontwikkeld om de boerderij om te bouwen. Dat gebeurde dan ook. Destijds is de prachtige boerderij herbouwd naar de stijl van de boerderijen in het veenlandschap. Je kunt het herkennen aan de oranje dakpannen, het grote volume en de stijl van de gevels. De hooizolder en de oude koeienstal zijn omgebouwd naar een sportschuur. Daarnaast is er buiten een groot sportveld waar groepslessen aangeboden worden, net als een groot obstakel parcours waar in de warmere maanden getraind wordt voor obstakel- en mudruns (waaronder Tot de Nek in de Drek). Het ontwerp van de boerderij is van Erwin Meinders.

Het erf is deels ingericht als trainingsruimte

Op dit moment heeft de familie plannen om het erf opnieuw in te richten: dochter gaat met haar gezin in de boerderij wonen en de ouders blijven tevens op het erf wonen. Door de Rood voor Rood regeling hebben zij een compensatiekavel op het erf verkregen. Hier zal een schuurwoning komen dat past op het erf en bij de bestaande (verbouwde) boerderij. Om dit plan rond te krijgen heb ik een ruimtelijk kwaliteitsplan ontwikkeld, waarbij we goed hebben gekeken naar de bestaande kwaliteiten op het erf en het logische gebruik van gasten en de twee woningen.

Dit uitgevoerde project is een goed voorbeeld van nieuwe economische activiteiten op een voormalige boerenerf. Er is bewust gekozen om de karakteristieke boerderij een een stal te verbouwen. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten; jonge mensen wonen en werken op het platteland, ouders blijven ook wonen en krijgen een nieuwe plek op het erf.

Bekijk de website van Berkhof Sporten en Bewegen