Principeakkoord
Je kunt je misschien voorstellen dat een het herinrichten van een erf een lang en intensief traject is. Daarom is het belangrijk om te weten hoe haalbaar jouw plannen zijn, voordat je start met het uitwerken van uitgebreide (en dure) rapporten waarmee je naar de gemeente kunt stappen. Om vroegtijdig te weten waar je aan toe bent kun je een principeverzoek doen; hiermee vraag je of de gemeente voornemens is om mee te werken aan de realisatie van jouw plannen. Is het antwoord op die vraag ‘ja’, dan verkrijg je een principeakkoord van het college van Burgemeester en Wethouders. Hiermee laat de gemeente zien dat zij jou wil helpen om je plannen te realiseren. Een principeverzoek is echter niet gratis; er zijn legeskosten aan verbonden. Je kunt je misschien voorstellen dat je dan beslagen ten ijs moet komen. Anders is het immers zonde van je tijd en geld!
Wat is belangrijk voor een principeverzoek?
Voor het indienen van een principeverzoek is het daarom belangrijk dat jouw plan voldoet aan de eisen die de gemeente stelt. Door mijn jarenlange ervaring en grote netwerk weet ik inmiddels hoe een goed plan eruit moet zien. Naast het schriftelijke (formele) verzoek voor de gemeente werk ik een praatplan uit en voeg ik sfeerbeelden toe, zodat direct duidelijk wordt welke plannen jij hebt en hoe deze er in de praktijk uit komen te zien. Door het indienen van een principeverzoek kun je geld en tijd besparen. Met relatief weinig moeite krijg je al een beeld van de haalbaarheid van je plannen.
Wat is een principeakkoord precies?
Als de gemeente het principeverzoek heeft geaccepteerd, dan ontvang je een principeakkoord. In een principeuitspraak staat wat de voorwaarden vanuit de gemeente zijn om het project succesvol te realiseren. Hier wordt in beschreven wat de gemeente van jou verwacht, maar ook wat jij van de gemeente mag verwachten en welke kosten er doorberekend zullen worden. Op die manier weet je beter wat je te wachten staat en hoe bereid te gemeente is om jou te helpen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.