X
Contact!

Voor vragen bel
085-7604390 of mail naar
info@erfontwikkelaar.nl

Drie moderne bedrijven op één erf aan de rand van de Daarlese Es

EEN GOED VOORBEELD VAN INPASSING IN HET LANDSCHAP

Aan de rand van de Daarlese Es heeft de familie Fokke een boerderij met melkvee. Daarnaast is er een transport- en broodverwerkingsbedrijf aanwezig. Een eindje verderop zit het bedrijf Floortje Daarle. Dit bedrijf is tevens in eigendom en verhandelt potgrond en andere bemestingsstoffen.

De familie Fokke heeft de wens om alles op één locatie te huisvesten waardoor zij efficiënter kan werken. Het landschap is prachtig en nog authentiek. De bolle es met de watertoren, de wegbeplanting en de bosstroken richting het kanaal maken het gebied hier uniek. Samen met de familie Fokke heb ik gezocht naar een mogelijkheid om Floortje Daarle te verplaatsen en om een een alternatieve plek te vinden voor de woning. Deze laatste kan namelijk niet blijven staan, want daarmee komt het varkensbedrijf van de buurman in de knel door de milieuwetgeving. Inmiddels is het plan afgerond en het geheel gelukt, waardoor er rond de es ruimte ontstaat om efficiënt te werken en prettig te wonen.

Nieuwe woning

Dit bedrijf is een prachtig voorbeeld van het uitvoeren van andere activiteiten naast de boerderij. De familie Fokke is erg betrokken bij de leefomgeving; de koeien worden in een uniek potstal gehouden, waardoor vaste mest ontstaat. Dit is goed voor de bodemvruchtbaarheid en de weidevogels. De kalveren blijven zeker totdat zij vier weken oud zijn bij de koeien. Het gehele dak ligt vol met zonnepanelen en er is een biokachel die alle woningen en bedrijfsgebouwen verwarmt.

De boerderij, de woonvertrekken en de bedrijven hebben dus een hechte relatie met elkaar. Tevens wordt op het bedrijf werk geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is er altijd gezellig; veel mensen zijn er aan het werk en de sfeer is uitstekend. De leefbaarheid van het platteland wordt hier écht versterkt.

Ook wordt er fors geïnvesteerd in het landschap: zo worden er worden zo’n 100 bomen aangeplant langs de weg en op de perceelgrenzen, het transportbedrijf wordt afgeschermd met singels, maar de voorzijde van het bedrijf blijft juist weer in zicht. Ook heeft de woning een landelijke uitstraling dat aansluit op de andere erven in het gebied.

Bekijk de website van Achteres-Transport