X
Contact!

Voor vragen bel
085-7604390 of mail naar
info@erfontwikkelaar.nl

Sporten op een voormalig boerenerf Westerhaar

VAN KOEIENSTAL NAAR SPORTSCHUUR

De familie Berkhof uit Westerhaar had oorspronkelijk een kwekerij, een veehouderij en was actief in akkerbouw. Enkele jaren geleden werden er al plannen ontwikkeld om de boerderij om te bouwen. Dat gebeurde dan ook. Destijds is de prachtige boerderij herbouwd naar de stijl van de boerderijen in het veenlandschap. Je kunt het herkennen aan de oranje dakpannen, het grote volume en de stijl van de gevels. De hooizolder en de oude koeienstal zijn omgebouwd naar een sportschuur. Daarnaast is er buiten een groot sportveld waar groepslessen aangeboden worden, net als een groot obstakel parcours waar in de warmere maanden getraind wordt voor obstakel- en mudruns (waaronder Tot de Nek in de Drek). Het ontwerp van de boerderij is van Erwin Meinders.

Het erf is deels ingericht als trainingsruimte

Op dit moment heeft de familie plannen om het erf opnieuw in te richten: dochter gaat met haar gezin in de boerderij wonen en de ouders blijven tevens op het erf wonen. Door de Rood voor Rood regeling hebben zij een compensatiekavel op het erf verkregen. Hier zal een schuurwoning komen dat past op het erf en bij de bestaande (verbouwde) boerderij. Om dit plan rond te krijgen heb ik een ruimtelijk kwaliteitsplan ontwikkeld, waarbij we goed hebben gekeken naar de bestaande kwaliteiten op het erf en het logische gebruik van gasten en de twee woningen.

Dit uitgevoerde project is een goed voorbeeld van nieuwe economische activiteiten op een voormalige boerenerf. Er is bewust gekozen om de karakteristieke boerderij een een stal te verbouwen. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten; jonge mensen wonen en werken op het platteland, ouders blijven ook wonen en krijgen een nieuwe plek op het erf.

Bekijk de website van Berkhof Sporten en Bewegen